SÖRMLAND

Hedersrelaterade våldet är utbrett

Problemen med hedersrelaterat våld finns inte bara i landets storstadsregioner utan är spridda över hela Sverige. Det visar en enkätundersökning som Sveriges Radio har gjort. ’
I Sörmland har socialtjänsten i två av tre kommuner stött på hedersrelaterat våld.

Yasmin och Rokea är elever på en gymnasieskola i Sörmland.

Rokea klädd i slöja, säger så här om hur hon uppfattar fäder och bröder i familjer där hedersförtryck förekommer.

– De är så rädda för att deras döttrar ska visa sig för mycket, eller att folk ska snacka fel om dem, eller att de ska se ut som typ horor och sådant där, säger hon. 

I sex av de nio sörmländska kommunerna har respektive socialtjänst de senaste åren kommit i kontakt med hedersrelaterat våld, eller hot om våld.

I vissa kommuner har antalet fall där det kommit in anmälningar om hedersförtryck ökat kraftigt, men det går idag inte att säga om det verkligen är en ökning. Det kan också handla om att unga tjejer, som det oftast handlar om, har blivit mer benägna att anmäla hedersvåld, eller att skolorna blivit mer observanta.

I fyra sörmländska kommuner, Eskilstuna, Nyköping, Katrineholm och Flen har socialtjänsten hjälpt unga kvinnor till skyddat boende sedan de bedömt hoten mot kvinnorna som allvarliga.

Och i samma kommuner har det förekommit att socialtjänsten tagit till tvångsmedel och omhändertagit unga flickor som riskerat att fara illa i sina familjer på grund av hedersvåld.

Uppmärksammade fall har under senare tid förekommit i Eskilstuna, där kammarrätten stoppat socialtjänsten som velat tvångsomhänderta en flicka efter ett fall från en balkong, samt ett liknande fall i Nyköping.

– Det var en flicka som hade skadats i och med att hon hoppat från en balkong och det upplevdes som ganska dramatiskt. I det läget gjorde vi bedömningen att hon kunde ha utsatts för det här och tog ett beslut om omhändertagande, säger Lars Ask, enhetschef på ungdoms- och vuxenenheten inom socialtjänsten i Nyköping.

– Den här flickan är fortfarande omhändertagen, men numera på egen begäran, tillägger han.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista