sörmland

Kommuner saknar handlingsplan mot hedersvåld

Mer än hälften av socialtjänsterna i de sörmländska kommunerna saknar konkreta planer för hur de ska bemöta hedersrelaterat våld. Skillnaden mellan socialtjänsterna hur de satsar på utbildning kring hedersvåld för handläggarna är också stora, visar en enkätundersökning som Sveriges Radio gjort.

Kunskapen hos handläggarna kan vara skillnaden mellan liv o död för den som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld det menar Vedad Begovitc, som arbetar på socialtjänsten i Eskilstuna med frågor relaterade till hedersförtryck.

– Bara ett sånt faktum att man i n t e får kontakta vårdnadshavaren lika snabbt som man gör när det handlar om svenska barn, säger Begovitc.

Över en tredjedel av Sveriges socialtjänster saknar särskild utbildning kring frågor som rör hedersrelaterat våld, trots att regeringen satsat runt 150 miljoner kronor på förebyggande arbete sen 2004.

I Sörmland har socialtjänsten i samtliga kommuner utom Vingåker någon typ av utbildning för sina handläggare kring hedersvåld.

Men i de svar som vi fått från kommunerna så skiljer det stort i hur utbildningen ser ut. Alltifrån enstaka föreläsningar till att handläggare får ta högskolepoäng.

I Eskilstuna har socialtjänsten tagit fram en ny genomarbetad 26-sidig handlingsplan med målsättning, genomgång av lagstiftning och konkreta instruktioner, och förra veckan hölls en genomgång av planen med socialens egen personal, inbjuda från skolorna, polisen, kvinnoorganisationer samt länsstyrelsen, berättar Vedad Begovitc.

Handlingsplan saknas däremot helt i Oxelösund, Gnesta, Trosa, Katrineholm och Nyköping, enligt de svar vi fått. Lars Ask enhetschef på socialtjänsten i Nyköping och ansvarig för frågor om hedersvåld, ser inte att behovet av en handlingsplan mot hedersrelaterat våld som särskilt stort.

– Den här problematiken faller ju in i andra typer av våldsföreteelser som våld i nära relation och där har vi ju andra handlingsplaner, säger Lars Ask och menar att det inte är nödvändigt att ta fram särskilda handlingsplaner mot hedersrelaterat våld.

Zila Malwod som är ungdomssekreterare på Eskilstuna kommun med fokus på just hedersrelaterat våld menar att det är skillnad på våld i nära relationer och hedersvåld.

– I hederskulturer så blir även männen drabbade på så sätt att de tvingas göra saker mot sin vilja för hederns skull, menar Malwod.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista