ESKILSTUNA

Kritik mot skolavslutningar i kyrkan

De senaste åren har det förts en diskussion i allt fler skolor om det lämpliga att ha skolavslutning i kyrkor när samhället blir alltmer mångkulturellt. I låg och mellanstadieskolan Björktorpsskolan i centrala Eskilstuna har man även i år avslutnig i Sankt Eskils kyrka med präst, trots att skolan har många elever med annan kulturell bakgrund.

– I år ska de barn som ej kan delta i kyrkan ha avslutning på skolan med annan personal , säger Leif Andersson som är rektor på Björktorpsskolan.

Björktorpsskolan är en central skola i Eskilstuna med 420 elever från förskoleklass till och med årskurs sex. I avslutningsceremonin i kyrkan deltar en präst och psalmen den blomstertid nu kommer sjungs.

Leif Andersson uppskattar att det i år är cirka 15 elever som tillsammans med sina anhöriga av religiösa skäl inte kan delta i skolavslutningen tillsammans med de andra barnen i ett läge när skolan förväntas värna om allas delaktighet. Därför kan det alltså bli sista gången som avslutningen hålls i kyrkan. Totalt är det en handfull skolor i Eskilstuna som har avslutning i kyrka. De flesta är skolor på landsbygden.

Lorin Demircan, som just tagit en magisterexamen i orientalistik vid Uppsala universitet, är uppvuxen i Eskilstuna. Hon anser skolavslutning i kyrkan kan leda till liknande krav från olika moskéer och från frireligiösa sekter, något som hon menar vore splittrande. Hon anser att det finns en risk att de som har en annan tro kan uppleva avslutning i kyrkan som just diskriminerande.

– Jag tror att den är ganska stor. Bara genom att ha det i kyrkan diskriminerar man, säger Lorin Demircan.

Även diskrimineringsombudsmannen, DO, Katri Linna menar att skolavslutningar i kyrkan riskerar att stänga ute elever och hoppas att allt fler skolor ska sluta med den här traditionen.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista