NYKÖPING

Krävde åtta års fängelse för krogbrand

Rättegången mot de två män som åtalats för mordbrand på restaurang Fika och nattklubben Hypnotiq i Nyköping i höstas, avslutades på tisdagen. Åklagare Robert Eriksson yrkade på åtta års fängelse i sin slutplädering. Försvarsadvokaterna anser däremot inte att åklagaren lyckats knyta de båda åtalade till brotten och anser därför att de båda ska frias och släppas ur häktet.

Det var i början av november förra året som de två restaurangerna i Nyköping totalförstördes i två anlagda bränder. Två unga män från Stockholmsområdet misstänks ligga bakom dåden. Enligt åklagaren ska attentatet ha riktats mot restaurangägarna, men motivet är fortfarande oklart.

– Jag betraktar brottet som grovt eftersom det skedde tidigt på morgonen när folk låg och sov i fastigheten. Det handlar definitivt om grov mordbrand, säger åklagaren Robert Eriksson.

De misstänkta ska ha stulit en bil i Stockholmsområdet och sedan tagit sig till Nyköping och anlagt bränderna. Bland åklagarens bevisning finns ett flertal registrerade telefonsamtal från en telefon som han menar tillhör en av de åtalade. DNA från en av de åtalade hittades också i en misstänkt flyktbil funnen i Vagnhärad. Dessutom finns det bildbevis från en övervakningskamera.

Helena Sannemalm
helena.sannemalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista