SÖRMLAND

Risk för sämre vatten i Mälaren

I takt med klimatförändringarna förväntas nederbörden under vinterhalvåret att öka kraftigt och minska under sommarhalvåret.  Det kan få stora konsekvenser för vattenkvaliten i Mälaren som är dricksvattentäkt för mer än 2 miljoner människor bland annat i Sörmland.

- I och med klimatförändringarna så kommer medelnederbörden under vinterhalvåren att öka med 30 till 60 procent, det säger Christina Frost som är forskningsledare på totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Under vinterhalvåret, när avdunstningen är lägre, kommer stora vattenmassor att rinna ned i Mälaren och dra med sig smuts, övergödande näringsämnen, humus och giftiga kemikalier. Och det här är ämnen som dagens reningsverk inte klarar att rena, enligt Christina Frost.

Somrarna kommer å andra sidan att bli mer nederbördsfattiga, med 10 till 30 procent lägre nederbördsmängder. Också det kan på olika sätt få stor betydelse för Mälaren eftersom det oftare kommer att vara extremt lågt vattenstånd.

Christina Frost är sårbarhetsanalytiker och satt med som sekreterare i den klimat och sårbarhetsutredningen som i höstas redovisade sitt slutbetänkande.


Per Thyrén

per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista