Eskilstuna

Eskilstuna sämst att bo i

Eskilstuna är den sämsta kommunen att bo i av länets kommuner. Trosa är den bästa i Sörmland. Det visar en rankning som tidskriften Fokus gjort.

Orterna har bedömts utifrån 30 olika faktorer, som självmord, skattesats, arbetslöshet, lärar- och personaltäthet, nya företag, nettoförmögenhet och skilsmässor. Eskilstuna hamnar på 277:e plats. Trosa hamnar på 18:e plats av 290 kommuner i rankningen.

Så gjordes undersökningen:
30 olika faktorer har valts ut för undersökningen. För varje faktor, från självmord till serveringstillstånd, från arbetslöshet till antal anmälda brott, har varje kommun rankats från 1 till 290, där 1 är bäst och 290 sämst.

Hög nettoförmögenhet ger pluspoäng, men höga taxeringsvärden ger däremot en sämre rankning eftersom de gör det dyrare att flytta till en kommun. Resultaten har normerats i en skala från 1 till 100 för att relativa skillnader ska återspeglas i slutrankningen. Totalrankningen är ett genomsnitt av de normerade värdena för samtliga 30 variabler

Tidskriften Fokus’ rankning av kommunerna:

18:e - Trosa
120 - Nyköping
127 - Strängnäs
144 - Gnesta
237 - Vingåker
254 - Flen
262 - Katrienholm
269 - Oxel
277 - Eskilstuna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista