sörmland

Sjömack slutar med alkylatbensin på pump

Sörmlands enda sjömack som sålt miljövänlig alkylatbensin från pump har nu gett upp. Från och med den här säsongen kommer sjömacken i Strängnäs enbart att sälja vanlig 95-oktanig bensin och diesel.

– De är tråkigt men det har varit dålig efterfrågan på det säger mackinnehavaren Gösta Didrickson.

Efter att flera år ha varit den enda sjömacksägaren i Sörmland med svavel-, och bensenfritt alkylatbränsle i pump så fyller Gösta Didriksson nu diesel i förvaringstanken.

Fritidsbåtägarna har inte varit tillräckligt miljömedvetna trots att alkylatbensinen bevisligen är betydligt bättre för miljön och ger mindre hälsovådliga utsläpp jämfört med om motorn körs på vanlig bensin.

Alkylaten är dessutom renare och sliter mindre på motorerna, och när den säljs direkt från pump är den bara obetydligt dyrare än vanlig 95.

Ett par företag i Sörmland säljer alkylat på något dyrare 25 litersdunk, en av dem är Arne Lundberg på ett trädgårdsföretag i Flen.

– Det var trögt i början men i dag är det ingen tvekan de flesta vet att det är bra både för miljön och för maskinernas motorer, säger Lundberg.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista