SÖRMLAND

Fruktad granbarkborre ökar

Angrepp från den fruktade granbarkborren har ökat kraftigt i Västra Sörmland den senaste tiden. Insekten som framför allt angriper äldre gran, hotar enligt Södra skogsägarna mer än sex miljoner kubikmeter trä i södra Sverige.
– Vissa bestånd är redan hårt angripna och stora värden kan gå till spillo, säger Erik Waltersson, produktionschef för Mellanskog Sörmland.

I Sörmland är de främst områden söder om Hjälmaren samt i Råby Rekarne som är drabbats av större angrepp. Det är framför allt värmen och torkan som gynnar den åtttandade granbarkborren som är en av skogsägarnas största fiender. Om skadorna upptäcks tidigt kan enstaka angripna träd plockas bort, en i och för sig grannlaga uppgift på lite större fastigheter.

Om granbarkborrens angrepp inte upptäcks i tid kan det innebära att man måste avverka hela skogsområden. Vill det sig riktigt illa så kan timret varken sågas eller användas till massaved. Det innebär att skogsägarna då bara får ut priset för brännved som utgör en femtedel av virkesvärdet.

--Skogsaverkarna önskar sig en regning sommar och tio till femton grader varmt, det bromsar tillväxten av skalbaggarna, konstaterar Erik Waltersson.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".