ESKILSTUNA

New Friendsgrundare diskriminerade?

Grundaren av singelklubben New Friends Claes Hedberg i Eskilstuna, har anmälts till handikappombudsmannen för diskriminering.
Det är en cp-skadad man, som anmält klubben för att han inte skulle få vara med på ett av klubbens möten.

Händelsen som ligger till grund för anmälan inträffade i Karlskrona i slutet av maj i år.

New Friends hade anordnat ett informationsmöte där för intresserade.

Enligt Claes Hedberg gick han fram till en person i rullstol med en person i sällskap för att kolla om de skulle vara med på mötet eller om de skulle titta på museets utställning. Klubben hade hyrt en lokal i museet för sitt möte.

– När jag ställt min fråga skriker personen i sällskap med mannen i rullstol att jag ska tala till mannen i stället, säger Claes Hedberg.

När samtalet sedan fortsätter upprepar ledsagaren sitt budskap fortfarande med hög röst, enligt Hedberg.

Enligt anmälan har mannen u rullstolen upplevt detta som mycket kränkande och har därför anmält händelsen till handikappombudsmannen, HO.

– När jag fick klart för mig att de skulle vara med på mitt möte så ordnade jag plats längst fram åt honom och han var sedan bland de allra första att lösa medlemskap i föreningen, säger Claes Hedberg.

Han kallar anklagelserna för helt grundlösa och funderar nu på att polisanmäla mannen i rullstol för förtal och falsk tillvitelse.

Reino Helin
reino.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".