Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
ESKILSTUNA

Musikbeslut klingar falskt enligt FUB

FUB, en förening för människor med utvecklingsstörning i Eskilstuna, är kritiska till att kommunen tänker lägga ner musikaktiviteten Puls with love som ingått i den dagliga verksamheten för ungdomar med utvecklingsstörning och låta ett studieförbund ta över.

Puls with love hålls en gång i veckan och ingår i den dagliga verksamheten för ungdomarna och omfattas av LSS, Lagen om stöd och service för funktionshindrade. 
Nu ska den istället räknas som en fritidsaktivitet och bedrivas av studieförbundet Sensus.

Enligt FUB borde verksamheten omfattas av LSS och de ifrågasätter därför kommunens beslut.
Musikaktiviteterna kommer också i fortsättningen hållas på samma tid, vilket enligt FUB innebär att deltagarna får en halv dags mindre daglig verksamhet om de vill fortsätta. Är det fritid så ska det väl ligga på kvällstid menar man. Dessutom blir det bara en ledare mot tidigare tre.

En sådan här förändring påverkar också de här ungdomarna extra mycket, säger Barbro Jogvall mamma till en av deltagarna i gruppen.

Enligt socialdemokraten Benny Karlsson, ordförande i vuxennämnden i Eskilstuna, ska inte musikverksamheten ingå i den dagliga verksamheten för de funktionshindrade och alltså inte omfattas av LSS, lagen om stöd och service till funktionshindrade.

Den verksamheten betraktar kommunen numera som en fritidssysselsättning. Han säger också att den här förändringen görs för att fler handikappade ska få möjlighet att spela musik.

Helena Sannemalm
helena.sannemalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".