SÖRMLAND

Ökad övervakning kritiseras

Förslaget att ge FRA, Försvarets radioanstalt utökade möjligheter till övervakning av dator- och teletrafiken mellan Sverige och utlandet, väcker fortsatt diskussion. Nu utmanar Miljöpartiets riksdagsledamot i Sörmland, Gunvor G Ericson, folkpartiets riksdagsledamot Liselott Hagberg och centerns Roger Tiefensée på debatt.

Miljöpartiet och den övriga oppositionen säger nej till förslaget om en ny avlyssningslag, den så kallade FRA-lagen. Det gör också flera av de borgerliga riksdagspartiernas ungdomsförbund. På olika bloggar och hemsidor pågår nu en intensiv debatt om förslaget inför omröstningen i riksdagen på onsdag.
– Det här riskerar att medlarfriheten inskränks vilket är en fara för alla människors personliga integritet, konstaterar Gunvor G Ericson.

Flera av centerns och folkpartiets partidistrikt har också tagit ställning mot förslaget, men i Sörmland har det varit tyst. Frågan har inte varit uppe hos vare sig folkpartiet, centern eller moderaternas respektive länsorganisation.

Ia Frykman, ordförande för moderaterna i Sörmland säger att partiet är splittrat i frågan och att framför allt yngre partimedlemmar är skeptiska  till förslaget. Miljöpartiets Gunvor G Ericson hoppas att debatten ska påverka de borgerliga riksdagsledamöterna.
– Det här handlar inte bara om att enskilda ledamöter ska ställning. Hela centerns- och folkpartiets grupp har ett ansvar i den här frågan, säger Gunvor G Ericson

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".