sörmland

Högt tobaksanvändning i länet

Folkhälsoinstitutets folkhälsoenkät från de senaste fyra åren visar att sörmländska kvinnor och män använder mest tobak i hela landet.

Sörmländska kvinnor röker mest av alla. 22 procent röker dagligen, jämfört med 17 procent för rikssnittet. Det visar nya resultat ur Folkhälsoinstitutets folkhälsoenkät från de senaste fyra åren.

Att det är fler sörmlänningar som röker och snusar än i många andra län kan bero på att Sörmland bland annat har en lägre utbildningsnivå, fler bidragstagare och fler personer i okvalificerade yrken än vissa andra län. Det tror folkhälsochefen Åsa Ranung.

Sörmländska kvinnor utmärker sig också när det gäller socialt deltagande, där 24 procent av de tillfrågade har lågt socialt deltagande, vilket är störst andel jämfört med kvinnor i andra län.

När de gäller de sörmländska männen, så röker och snusar de mer än riksgenomsnittet, drygt 40 procent är överviktiga, många har dålig tandhälsa, saknar emotionellt stöd och tillit i stort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".