sörmland

Oenighet inför ny övervakningslag

Ett allvarligt hot mot den personliga integriteten eller en nödvändig reglering för att motverka terrorism, åsikterna gick isär när miljöpartiets riksdagsledamot Gunvor G Ericson och centerns gruppledare i riksdagen, Roger Tiefensee,  debatterade i vårt eftersmiddagsprogram om förslaget till ny övervakningslag.

– Sådana här typer av övervakningssamhällen stärker ju inte mänskliga rättigheter, menar Gunvor G Ericsson.

– Men det här ju ungefär som att riksdagens säkerhetsavdelning inte kan scanna av misstänkt post som kommer in, menar Roger Tiefensee.

Det var inte mycket de var överens om, miljöpartiets riksdagsledamot Gunvor G Ericson, motståndare till den så kallade FRA-lagen och Roger Tiefensee, gruppledare i centerns riksdagsgrupp och förespråkare för lagen.

Debatten speglar den oenighet som finns in i det sista inför riksdagens behandling av frågan i morgon. Medan oppositionen är enig om att rösta nej till förslaget så har Roger Tiefense ägnat det senaste dygnet att försöka hålla ihop sin splittrade riksdagsgrupp och med det alliansregeringen, och det är in i det sista osäkert om han har alla centerns riksdagsledamöter med sig på partilinjens avvägning.

– Det innebär ju ett integritetsintrång men det måste ju avvägas mot syftet som ju är att skydda landet mot yttre hot, säger Tiefensee.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Johanna Iggsten
johanna.iggsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".