sörmland

"Kommunerna får betala för nya a-kasseregler"

Kostnaderna för socialbidrag ökar i Sörmlands kommuner. Det visar Sveriges Radio Sörmlands undersökning. Vi får betala för regeringens ändrade regler för a-kassan,säger Ove Melin ordförande för Socialnämnden i Katrineholm. 

– Som det ser ut nu så har vi ett underskott på 4,5 miljoner och som ordförande måsta jag säga att jag är oroad över utvecklingen, säger socialdemokraten Ove Melin.

Enligt Ove Melin är trenden tydlig i Katrineholm. Ökningen av antalet personer som söker socialbidrag består till stor del av arbetslösa personer som står utan A-kassa.
De flesta är födda på 80-talet. Det visar kommunens egen enkätundersökning.

Ove Melin menar alltså att det här har en direkt koppling till att regeringens ändringar av reglerna för A-kassan.
Sedan förra året är studenter till exempel inte berättigade till A-kassa under terminsuppehåll.

Men att kommunerna ska betala notan, det är inte okej, menar han.

– Staten ska spara pengar på bekostnad av kommunerna utan att kommunerna får någon ersättning, menar Melin.

Nästan alla andra sörmländska kommuner som Radio Sörmland ringt runt till säger att deras kostnader för socialbidrag också ökar rejält i år, jämfört med förra året.

Att det är rimligt att tro att det har att göra med regeringens ändringar av A-kassan bekräftas av Bo Lundgren, chef för tillsynsenheten på den nya myndigheten Inspektionen för Arbetslöshetsförsäkringen.

I ett och ett halvt år har Pierre varit utan jobb. Liksom många andra ungdomar är han inte berättigad till A-kassa. Sen förra året har det dessutom bara blivit dyrare och svårare att kvalificera sig.

Anna-Klara Bankel
anna-klara.bankel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".