Sörmland

Politisk kris i landstinget

Den politiska landstings-
majoriteten spricker. Folkpartiet och miljöpartiet har beslutat sig för att lämna landstingsledningen.

Landstinget Sörmlands hälso- och sjukvård dras med ett stort underskott och just nu pågår debatt om hur man ska göra för att komma till rätta med det, med flera nedskärningsplaner som följd.

Partierna tillsammans med moderaterna, centern, kristdemokraterna och två uteslutna vänsterpartister har majoritet i landstingsfullmäktige. På en presskonferens vid lunchtid på onsdagen förklarar pariterna varför man väljer att avbryta samarbetet med de andra partierna.

Anders Bjurström (fp) säger att den nuvarande politiska majoriteten inte har den kraft som behövs för att lösa de ekonomiska problem som finns.

– Det är en ohållbar utveckling. Ibland måste en gruppering ta sitt ansvar. Vi har varit med och fattat de beslut som visat sig vara otillräckliga. Vi vill slå fast att eventuella förändringar måste utgå från en länsövergripande syn och oberoende av eventuella maktskiften. Vår landstingsgrupp har haft ingående diskussioner hur vi skulle kunna agera för att stärka majoriteten. Men regnbågsalliansen besitter inte den styrka som krävs för att fatta de beslut som behövs, säger Bjurström som bjuder in alla partier för att bilda en ny majoritet.

Landstingsstyrelsens ordfrörande Lotta Finstorp, moderaterna säger i en första kommentar att hon fick reda på avhoppen på onsdagsmorgonen.

– Det kom som en chock för de flesta av oss, att de hoppar av nu när den ekonomiska situationen är som svårast. I sakfrågorna har vi hela tiden fört sakliga diskussioner och rent politiskt har det inte varit några problem. Och så helt plötsligt hoppar de av, jag har svårt att få det att gå ihop, säger en besviken Lotta Finstorp.

Jörgen Danielsson, gruppledare för socialdemokraterna menar att avhoppet beviset på att den sittande borgerliga majoriteten inte bara drivit landstinget in i en ekonomisk kris utan nu också en politisk.

– Det har märkts att det varit kraftiga spänningar inom majoriteten. Ett tydligt exempel är att majoriteten drog tillbaka förslaget att lägga ner verksamheter och koncentrera dem till färre sjukhus, menar Danielsson, som säger att socialdemokraterna är beredda att ta över eftersom partiet har kunskaperna och vill ta ansvar. 

Per Thyrén
per.thyrén@sr.se

Jonas Carnesten
jonas.carnesten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".