Nyköping

Fängelse för mordbränderna

Sex repsektive fyra och ett halvt års fängelse blev domen i Nyköpings tingsrätt mot de båda åtalade 21 respektive 20 år gamla efter mordbränderna mot Hypnotique och Fika en natt i november förra året.

De båda döms också att betala stora skadestånd till ett stort antal målsäganden. Största enskilda beloppet är på mer än 8,1 miljoner kronor till Länsförsäkringar följt av 1,6 miljoner kronor som de ska betala till Nordea.
Totalt har tingsrätten tagit ställning till ett 30-tal skadeståndsanspråk. Enligt domen har de dömda männen stulit en bil i stockholmsområdet och sedan tagit sig till Nyköping och anlagt bränderna.

Bilen fick bensinstopp i Vagnhärad och de tvingades ringa och sms:a kompisar för att få skjuts därifrån från en telefon som enligt domen tillhör 21-åringens mor, men som använts av 21 åringen. 
DNA från 20-åringen hittades också i den misstänkta flyktbilen i Vagnhärad. Dessutom finns bilder från en övervakningskamera. 

Det var natten mellan den femte och den sjätte november förra året som de två restaurangerna i Nyköping i det närmaste totalförstördes i två anlagda bränder. 
För de tretton vuxna och två barn som låg och sov i sina lägenheter ovanför restaurang Fika var det enligt domen uppenbar fara för deras liv.

Enligt domen är attentatet riktat mot ägarna till de två restaurangerna men exakt vilket motiv de dömda ska ha haft är oklart. De båda döms mot sitt nekande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".