Irakiska flyktingar kan avvisas trots läget i Irak

Irakiska flyktingar i Sverige kan komma att avvisas - även om deras hemland är ockuperat. Det säger migrationsminister Jan O Karlsson med anledning av att USA sagt att när kriget är vunnet tänker dom ockupera Irak i flera år om det krävs.
I dag finns det drygt 5 500 asylsökande irakier i Sverige. Ungefär 300 av dem finns i Sörmland, på flyktingförläggningen i Flen. När kriget bröt ut för drygt tre veckor sen beslöt Migrationsverket att vänta tills kriget är över innan de bestämmer om irakierna ska få stanna i Sverige eller inte. Enligt kritikerna vill Migrationsverket vänta för att de hoppas att de skäl som finns för asyl i dag ska vara försvunna efter kriget. Och nu säger alltså Migrationsminister Jan O Karlsson att irakier som inte är förföljda ska skickas tillbaka, även om deras hemland är ockuperat. Många irakiska flyktingar på förläggningen i Flen säger att de inte vill återvända även om Saddam Hussein är borta. 50-årige Moafak Showkat flydde till Sverige för tre och en halv månad sen. - Att återvända är som att få dödsstraff - eftersom problemen efter kriget kommer vara värre än själva kriget, säger han. 26-årige Abbas Atalay vill heller inte tillbaka. - Jag kan inte tänka mig att Irak kommer bli ett säkert land, säger han. Och på frågan hur det känns att inte veta om han får stanna eller inte, svarar han att han inte vågar tänka tanken att han kanske kommer att bli avvisad.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".