Sörmland

Problem att få pass

Datasystemet, som polisen använder för att göra pass slutade att fungera på tisdagen. Drygt 20-talet personer fick lämna polishuset i Eskilstuna utan pass. Något besked om när felet ska vara avhjälpt hade personalen i Eskilstuna sent på eftermiddagen inte fått. Om felet inte åtgärdas inom kort finns det en risk för att det tar längre tid än normalt, alltså mer än fem arbetsdagar, för att få ett pass.

- Det är frustrerande. Det är jättetråkigt. De flesta förstår när vi förklarar, men för de som har panik gör vi en manuell ansökan, säger passhandläggaren Annika Johansson.

Den som söker pass kan alltså göra en manuell ansökan och fylla i sina uppgifter för hand, men sedan tar det stopp i processen eftersom uppgifterna ska matas in i det för tillfället havererade datasystemet.

Under dagen har man kunnat hämta ut redan tillverkade resehandlingar, men för att vara säker på att det inbakade chipet fungerar som det ska, bör man, när datasystemet åter fungerar, gå in till en polisstation och få det kontrollerat i en särskild digital avläsare.

Rabab Salam Rabah var en av dem som skulle ordna pass i Eskilstuna idag, både till sig själv och tre andra familjemedlemmar. Hon ska om någon månad resa till sitt hemland Libanon för första gången på sju år.

– De ska ringa om fem dagar. Det känns ändå bra för jag har inte så bråttom att resa till mitt land. Men det är lite stressigt också.

Juliana Fritzhand
juliana.fritzhand@sr.se