Sörmland

Våldet på fotbollsplanen ökar

Våld och svordomar på plan är vardag i många sörmländska fotbollslag. Nu senast blev en 17-årig spelare avstängd i ett och ett halvt år för att ha sparkat sönder benet på en motståndare. Sörmländska fotbollsförbundets arbete med att stävja våldet går trögt.

– Jag ser ingen utveckling överhuvudtaget faktiskt. Det rullar på i gamla hjulspår. Det har varit några grövre fall. Det är spottloskor och svordomar, säger Georg Olsson, ordförande i disciplinutskottet på sörmländska fotbollsförbundet...

Våldet och svordomarna på plan har ökat de senaste åren bland de sörmländska fotbollsspelarna. Anmälningarna till disciplinutskottet nådde en topp förra våren när 99 ärenden kom in.

I år har antalet ärenden sjunkit till 77, men det är fortfarande en hög siffra jämfört med tidigare år. I år har våldet varit särskilt grovt. Förutom 17-åringen som sparkade sönder benet på sin motspelare finns det fall där spelare blivit nerslagna med knytnävsslag och fått sparkar i ansiktet. Tonåringarna är överrepresenterade i statistiken och Georg Olsson tycker att tränarna borde ta ett större ansvar.

– Allt för ofta håller man spelarna bakom ryggen och tycker att det de gör inte är så farligt. Merparten kan inte hålla spelarna på mattan.

För att komma till rätta med problemet har disciplinutskottet från och med i år höjt straffen. Förseelser som tidigare ledde till avstängning i en match, ger nu avstängning i tre matcher. Men trots fotbollsförbundets ansträngningar ser våldet inte ut att minska.

– Vi jobbar för att få ned anmälningarna, men det verkar svårt, säger Georg Olsson, ordförande i disciplinutskottet på sörmländska fotbollsförbundet.

Petra Levinsson
petra.levinsson@sr.se