Inte mycket hjälp till hotade flickor

Flickor som hotas av sina egna familjer - det är ett problem som uppmärksammades när kurdiska Fadime mördades av sin egen far. Men trots att det har gått mer än ett år sen dess, så finns det fortfarande inte mycket hjälp för flickor som hon i Sörmland idag. Sanela Cerimagic som jobbar som fältassistent på socialförvaltningen i Eskilstuna, säger att mer skulle kunna göras.
Hur många flickor som i Sörmland saknar frihet att umgås med vem de vill och där de kan hotas av t ex tvångsgifte, är svårt att säga. En siffra från Rikskriminalpolisen talar om mellan 50 och 150 flickor. För dessa unga kvinnor skulle det behövas riktade insatser som till exemepl en öppen mottagning och skyddat boende, säger sanela cerimagic. Men det finns det inga resurser till. Idag är flickorna hänvisade till kvinnojouren eller socialtjänsten, eller en telefonjour. Kvinnojouren och socialtjänsten kan inte alltid ge den hjälp som de unga kvinnorna behöver. Och att vända sig till socialstjänsten, kan innebära en stor risk för flickan, eftersom socialstjänsten har skyldighet att informera föräldrarna om flickan är under 18 år. Från flera håll söker man nu ökad kunskap om hur man ska kunna hjälpa de hotade flickorna. Sanela cerimagic tycker att man ska fundera över vem som bestämmer i flickans familj men det viktigaste rådet är att lyssna på den det gäller, säger hon
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".