Olika regler för skolskjuts

Frågan om skolskjuts för barn som bor växelvis hos sina föräldrar, hanteras olika av länets kommuner. I Eskilstuna har politikerna beslutat att barnen ska ha rätt till skolskjuts från två adresser, även om kommunen är hårdare i sina regler än vad andra kommuner är.
I december kom en dom i Regeringsrätten som innebar att en pappa hade rätt till fri skolskjuts för sitt barn som bodde växelvis hos sina föräldrar inom ett särskilt upptagningsområde för skolan. Tidigare hade kommunen vägrat pappan detta. Kommunerna i Sörmland hanterar den här frågan olika. I flera kommuner, i Nyköping, Flen och Katrineholm, får ett barn fri skolskjuts från både mamman och pappans adress inom kommunen. Men i Nyköping diskuterar ansvariga att begränsa den rätten. I Eskilstuna har rätt till skolskjuts hittills gällt från en adress. Nu utökas rätten till att gälla inom ett upptagningsområde för skolan, ändå tycks Eskilstuna vara mer restriktiv än andra sörmländska kommuner. Eskilstuna kommun gör den begränsningen för att inte betala ytterligare uppemot en miljoner kronor per år, säger förvaltninsgchefen Rolf Brunell ISträngnäs har barn haft rätt till skolskjuts från två adresser under många år, långt innan regerinsgrättens dom kom, säger Gunnar Karlsson, som är planerare i Strängnäs.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".