Oro för 3G-master ökar i Sörmland

Ju fler master för tredje generationens mobiltelefoni, 3G, som byggs, desto fler överklaganden kommer in till länsstyrelsen. Många som överklagar att de fått en 3G-mast som granne oroar sig för strålningen.
-Dels har masten kommit dit utan att nån information getts till oss boende i området, säger Maria Remonen, som bor nära en mast i Brandkärr i Nyköping. Främst är det osäkerheten om strålningen, vi vet ju ingenting, och det är ju inte så roligt att om tio år få veta att det är farligt. Bolagen som sätter upp 3G sändare i Sörmland har ansökt om att få sätta upp 270 master i länet. Alla master kommer inte att få bygglov och alla planerade master kommer inte att behövas. Men ju fler som byggs desto fler överklaganden kommer in. Många oroar sig för strålningen, men det är en fråga som varken länsstyrelsen eller kommunerna tar hänsyn till eftersom regeringen sagt ja. Däremot tar de hänsyn till om masten förfular landskapet och stör fåglar. -Det känns inte som myndigheterna tar oron för strålningen riktigt på allvar, säger Maria Remonen. -I och med osäkerheten om strålningen, så påverkas också fastighetspriserna ganska kraftigt, säger hon. Det bör man ta hänsyn till och det borde ses som en miljöstörning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".