Sörmland

Inga besked om landstingsekonomin

På onsdagen presenterade den nya politiska majoriteten i landstinget Sörmland en gemensam politik. De nya allianspartierna miljöpartiet, folkpartiet och socialdemokraterna sa vid en presskonferens att det kommer att bli kännbara effektiviseringar för att få bukt med det förväntade underskottet i hälso- och sjukvårdsnämnden på 259 miljoner kronor.

Men partierna sa ingenting om hur de ska komma till rätta med underskottet, men att en krisplan väntas presenteras i höst. Däremot lovade partierna att alla tre sjukhus ska finnas kvar.

– Vi har enats om flera olika delar om hur vi vill utforma och modernisera vårt landsting. Vi håller också på att utforma ett krisprogram för hur vi ska lösa den svåra ekonomiska krisen och det programmet kommer att innehålla en del obehagligheter, säger Jörgen Danielsson (s).

För att få bukt på det förväntade stora underskottet har landstinget tagit in Helseplan, som är ett konsultföretag, som tittar på Landstingets verksamhet. Det som företaget sagt hittills är att ett sjukhus kommer att kunna läggas ner på grund av att överproduktionen är så stor. Men det är inte aktuellt, säger Danielsson.

– Vi kommer inte att avveckla något sjukhus, men innehållsmässigt kommer det att komma att se annorlunda ut och det är den delen vi arbetar med.

Den nya majoriteten tillträder formellt efter ett extra fullmäktige den 26 augusti.


Så fördelas några av de viktigare posterna:

Jörgen Danielsson (s)
Landstingsstyrelens ordförande och finanslandstingsråd.

Anders Bjurström (fp)
Landstingsfullmäktiges ordförande och demokratilandstingsråd.

Ylva G Karlsson (mp) 
Landstingsfullmäktiges vice ordf och folkhälso- och miljölandstingsråd.

Åsa Kullgren (s)
Sjukvårdslandstingsråd

Anna Stensson
anna.stensson@sr.se