Nyköping

Råttor på härbärget i Nyköping

Härbärget i Nyköping härjas av råttor. Men personal och boende där kan få vänta ända till hösten innan de får en ny lokal.

– Nu blev det ju lite semester och då funkar inte allt som det ska inom kommunen, men jag hoppas att direkt efter sommaren att man ska lösa lokalfrågan, säger Göran Hagberg, folkpartistisk ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden.

Härbärget i Nyköping, som erbjuder boende för hemlösa med missbruksproblem, ligger i en rivningsfastighet. Lokalerna här skulle först bara användas tillfälligt, men nu har det gått två och ett halvt år sedan verksamheten startade. Och nu har det kommit in både möss och stora råttor i lokalen.

– Det är ju inte så jättetrevligt att fika här eller plocka fram lite frukostmackor, för vem har sprungit på den där bänken innan, säger Cathrin Elofsson, behandlingsassistent på boendet.

Hon säger också att det finns mögel i lokalerna ovanpå och att hon och de andra har fått besvär av luften.

Fackombudet har nu rapporterat om problemen till Arbetsmiljöverket, som kan tvinga kommunen att stänga boendet. Men även om det stängs, ska de boende inte behöva hamna på gatan, lovar ansvarige politikern Göran Hagberg.

Cathrin Elofsson är på det klara med vad hon tycker.

– Jag tror att det är bra om Arbetsmiljöverket säger att nu stänger vi igen, för då tvingas politikerna att öppna ögonen och hitta en annan lösning snabbt.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se