Sörmland

Allt mer mark brukas

De sörmländska lantbrukarna investerar nu för första gången på många år stora belopp i sina gårdar. Dessutom brukas mer sörmländsk mark än någonsin tidigare, enligt Lantbrukarnas riksorganisation, LRF. Det är de högre världsmarknadspriser på spannmål och slopade EU-regler om mark i träda, som fått många lantbrukare att våga satsa.

– Lönsamhetsmässigt är det en dramatisk förändring. Intäkterna har ökat med 50-75 procent på ett år, säger Peter Reuterström på Stora Lövhulta, knappt en mil utanför Eskilstuna. Han har investerat runt sex miljoner i sin gård.

Lantbrukarna investerar just nu stort bland lantbrukarna. Lantbruket är mer lönsamt igen. Även andelen uppodlad mark i Sörmland är i år större än någonsin. Det säger Bo Rundkvist som är ordförande för LRF i Sörmland.

– Det är gårdar som legat helt i träda som odlas upp nu för att det börjar löna sig. Det finns en investeringsvilja som är bättre än förut.

En av orsakerna till investeringarna är att den reglering från EU som tvingade lantbrukare att mellan fem och sju procent av sin mark i träda, tagits bort eftersom EU inte längre anser att det är överskott på lantbruksprodukter.

Samtidigt har världsmarknadspriserna på spannmål stigit vilket gjort lantbruket mer lönsamt.

Som Sveriegs Radio Sörmland rapporterat tidigare så har det blivit mer lönsamt att vara lantbukare det senaste året, framför allt för mjölkbönder och spannmålsproducenter, enligt årets Lantbruksbarometer. Många sörmländska bönder planerar nu att investera mer, i bland annat nya maskiner.