NYKÖPING

Kamp mot höga bränslepriser

Sörmlands åkeriföretag ser nu över sin verksamhet för att överleva de stora prishöjningarna på bränsle. Priset på diesel har från i januari i år höjts med 2 kronor och 8 öre. Det är en prisökning på 17 procent. För en stor lastbil med släp kostar det ungefär 10 000 kronor extra i månaden.

– Bränslepriserna är ständigt på samtalsagendan, det är en besvärande situation, säger Christer Svalin, vice vd på Foria logistik i Nyköping

För att kompensera prishöjningen så får man ett så kallat drivmedelstillägg. Men det är en eftersläpning med ungefär en månad förklarar Christer Svalin. För att klara av detta måste åkerierna effektivisera sin verksamhet. Att inte köra tom last är ett exempel på det och utbilda förare att köra mer energisnålt.

– Åkeriföretagen kanske inte kommer att klara av sin verksamhet om bränslepriserna ökar ytterligare, menar Christer Svalin.

Därför ska man på Foria logistik i Nyköping installera en fordonsdator i lastbilen för att man ska kunna lokalisera vilken bil som just då befinner sig närmast lastgodset.

Anna Stensson
anna.stensson@sr.se