Sörmland

Stor bostadsbrist i länet

Det är stor bostadsbrist i alla kommuner i länet, utom i Flen. Störst bostadsbrist är det i Nyköping och Strängnäs. Enligt länsstyrelsen skulle befolkningen vara ännu större om det fanns tillräckligt med bostäder.

I Strängnäs kan det kommunala bostadsbolaget idag inte erbjuda en enda lägenhet. Den som väl får en lägenhet i Strängnäs har i regel köat ett halvår, vill du bo i centrum är köerna flera år.

Men trots att länsstyrelsen bedömt att behovet ligger på omkring 100 nya hyresrätter bara i år, så är nyproduktionen av bostäder i en smärre svacka i förhållande till början av 2000-talet.

Enligt länsstyrelsen är trycket på de privata bostadsföretagen stort att bilda bostadsrätter av bostäder som idag är hyresrätter. Ett minskat antal hyresrätter minskar också tillgängligheten på bostadsmarknaden. Det är svårt att snabbt få tag i bostad vid till exempel flytt på grund av nya jobb, men också svårt att få ungdomar med sämre ekonomi att stanna kvar på hemmaplan.

På Strängnäs Bostads AB har man valt att fokusera på de grupper som har råd att betala för sig.

– I och med att hyresnivåerna har stigit så pass mycket som de har gjort, så måste vi nästan fokusera på de grupper som har en hyfsad betalningsförmåga, säger Lennart Ejenäs, VD för Strängnäs Bostadsbolag.

Hur ser det ut med det kommunala bostadsbolagets ansvar att tillhandahålla lägenheter även till dem som har det mindre gott ställt?

– Jag känner att vi i praktiken tar det ansvaret hela tiden.

Men det tycker inte Gunnar Andersson, ordförande i Hyresgästföreningen i Strängnäs.

– Bostadsläget är pinsamt dåligt. Det är ett stort behov som har varit i många år och kommer att vara i många år. Det är kommunen som har ett ansvar för bostadsförsörjningen.

Lisa Wadin
lisa.wadin@sr.se