SÖRMLAND

"Lägg inte skulden på flickorna"

Antalet anmälda våldtäkter ökar i Sörmland och många av anmälarna är unga kvinnor som blivit utsatta när de varit påverkade av alkohol.
Kriminalkommissarie Svante Melin vid polisen i Sörmland uppmanar unga kvinnor att ta mindre risker för att undvika att bli utsatta för övergrepp, som exempelvis våldtäkt.
Men kvinnojouren Moa är kritisk till det förhållningssättet.

Svante Melin på Sörmlandspolisen säger att han aldrig sett så många anmälningar som under det senaste halvåret. Huruvida det beror på att benägenheten att anmäla har blivit större, eller om det är en faktisk ökning av antalet våldtäkter, kan han inte svara på. Men klart är att många av dom som anmält är unga tjejer som säger att dom blivit utsatta på efterfester, ofta när både dom och förövaren har varit påverkade av alkohol. Svante Melin tycker därför att tjejer borde ta det försiktigare. Antalet anmälda våldtäkter ökar i Sörmland, och många av de misstänkta fallen är ungdomsvåldtäkter där alkohol är inblandat.

Men uppmaningen till tjejerna är missriktad, det anser Katarina Andersson på kvinnojouren Moa i Eskilstuna. Att rikta sig mot flickorna innebär att skuldbelägga flickorna, enligt henne. Fokus ska i stället ligga på gärningsmännen och att förmå dem att ta ansvar för sina handlingar, menar hon.

Petra Levinsson
petra.levinsson@sr.se