Mona Sahlin: "Muslimska förskolor inget hinder"

Integrationsminister Mona Sahlin anser att muslimska förskolor inte är ett hinder för integration. Det säger hon till Sveriges Radio Sörmland. Därmed läxar hon upp sina partikollegor i Eskilstuna och Oxelösund, som anser att muslimska förskolor ökar segregationen.
I Eskilstuna har socialdemokraterna sagt nej till ekonomiskt bidrag och därmed stoppat en muslimsk förskola med motoviet att just sådana förskolor anses öka segregationen. Socialdemokraterna körde därmed över samtliga borgerliga partier som såg en sådan förskola som en tillgång. Samtidigt som en politisk majoritet i Eskilstuna, ledd av socialdemokraterna, säger nej till en muslimsk förskola, får en kristen förskola kommunala bidrag. Många goda exempel - Jag är inte principiellt motståndare till muslimska förskolor, jag har sett många goda exempel på att det har hjälpt integrationen, säger Mona Sahlin. I Oxelösund har ännu inga beslut fattats, men även där säger barn- och utbildningsnämndens socialdemokratiska ordförande Brita Bergström nej till en muslimsk förskola eftersom just muslimska förskolor anses öka segregationen, precis med samma argument som socialdemokraten Jörgen Danielsson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Tafsar på religionsfriheten Men Mona Sahlin tar sina partikollegor i örat och menar att både Jörgen Danielsson och Brita Bergström är snuddande nära att tafsa på den grundlagsfästa religionsfriheten i Sverige. - Muslimer är ju inte en etnisk grupp, det är en trosgrupp. Lika lite som kristna skulle vara en etnisk grupp som alla var ljushåriga. Sedan har vi rättigheter i Sverige som handlar om religionen och då måste man nog titta på alla religioner med samma ögon, säger Mona Sahlin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".