SAL-smittan slår hårt mot svenska företag

Den svåra lungsjukdomen SAL, eller SARS som den heter på engelska, slår nu hårt även mot svenska företag. På affärsresebyrån Nyman och Schultz i Eskilstuna har man märkt av en kraftig minskning av affärsresor till det drabbade områdena. Volvo är ett av många Eskilstunaföretag som ställt in, eller skjutit upp, resor till framförallt södra Kina och Hongkong.
-Det här innebär att verksamheten går ned på en lägre takt, säger Lars Haglund, på Volvo CE:s internationella försäljningsavdelning som har ansvar för personal i Singapore och Shanghai. Våra kunder och distributörer rör sig mycket mindre nu än vad de normalt gör. I princip ligger en hel del verksamhet helt nere, folk reser inte alls. Ekonomiskt slår SAL-smittan hårt mot Volvo. Verksamheten fungerar inte som den brukar, vilket gör Lars Haglund bekymrad. -Vi har inte nåt mätetal på det än, men jag tror att vår verksamhet kommer att bli berörd i relation till ekonomierna i de här länderna som är drabbade. Hur mycket vet vi inte än. De anställda på Volvo i Sörmland rekomenderas att intre resa till Shanghai, södra Kina, Peking, Thaiwan, Hongkong, Thailand och Singapore. De ska istället avvakta med affärsresorna, kanske så länge som efter årets industrisemester, för att inte riskera att smittas av SAL. -Det här är nog den allvarligaste epidemin på de internationella marknaderna sen ebola i Afrika, och vi har nog inte sett nåt sånt här dramatiskt sjukdomsförlopp. Så vi är osäkra på vilken effekt det skulle få om vi fick våra kontorsmiljöer utsatta för det här, säger Lars Haglund.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".