Nej till muslimska förskolor får kritik från DO

Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, riktar nu mycket hård kritik mot den politiska ledningen i Oxelösund och Eskilstuna, två kommuner i Sörmland som säger nej till muslimska förskolor.
Enligt Jörgen Danielsson, socialdemokratisk ordförande Barn- och utbildningsnämnden i Eskilstuna, så skulle en muslimsk förskola öka segregationen i samhället, men DO, Margareta Wadstein, menar att kommunen gör sig skyldig till etnisk diskriminering. -Är det så att man gör skillnad mellan konfessionella förskolor och tillåter till exempel kristna och inte muslimska, då föreligger ju direkt en diskriminering, under förutsättning att båda följer eventuella läroplaner, säger Margatera Wadstein på DO. Som en företeelse så ser jag inte att det här är nåt annat än diskriminiering. Politikerna hävdade att det skulle vara segregerande att man skulle undervisa i koranen i två gånger tjugo minuter per dag? -Det kan inte i sig vara segregerande, inte mer än att låta en kristen friskola eller förskola förrätta bordsbön. På onsdagen uttalade integrationsminister Mona Sahlin sitt stöd för muslimska förskolor. Hon berättade att hon sett många positiva exempel på hur de underlättar integrationsprocessen för muslimska barn, och hon hävdade att det motstånd mot muslimska förskolor som hennes lokala partikollegor, socialdemokraterna Jörgen Danielsson i Eskilstuna och Britta Bergström, ordförande i Utbildningsnämnden i Oxelösund visat, gränsar till att kränka vårt lands grundlagsfästa religionsfrihet. Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, Margareta Wadstein, hävdar att kommunernas agerande dessutom är etniskt diskriminerande och hon uppmanar företrädare för de muslimska föreningarna att anmäla vidare till justitieombudsmannen JO. Och även Margareta Wadstein tolkar politikernas agerande som snuddande nära en kränkning av religionsfriheten: -Jag kan inte se det på annat sätt, under förutsättning att andra villkor som man har rätt att ställa på förskolor är uppfyllda. Jag menar att religionsfriheten ligger i riskzonen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".