Många företag i Sörmland kan försvinna

1 700 företag i Sörmland riskerar att försvinna de närmaste åren när ägarna går i pension. Det hävdar Företagarnas riksorganisation i en ny rapport.
-Det främsta syftet med den här rapporten har ju varit att belysa att de stora kullarna av pensioneringar vi har framför oss inte bara är ett problem för den offentliga sektorn eller de större företagen, som kommer få brist på arbetskraft, säger Christer Östlund, vice vd i Företagarnas riksorganisation, det är dessutom ett problem när det gäller antalet företag och antalet företagare. Enligt företagarnas riksorganistion riskerar 1 700 företag i Sörmland att läggas ner dom närmaste åren när den stora fytiotalistgenerationen går i pension. Siffran för hela landet är hela 90 000 företag. Anledningen till att så många företag riskerar att försvinna är flera. Dels är många företagare dåliga på att i god tid planera det kommande ägarskiftet, och dels vill många företagare att barnen ska ta över, vilket barnen själva ofta inte vill. Men Christer Östlund, vice vd i Företagarnas riksorganisation, menar att den främsta orsaken till att företag läggs ner är alltför höga skatter vid ägarbyten. Om politikerna inte vill att tusentals företag ska slås ut de närmnaste åren, måste skattereglerna ändras, enligt Christer Östlund. I Sörmland är 22 procent av företagarna födda på 40-talet, vilket är den lägsta andelen i hela landet. Och det gör enligt Christer Östlund att det trots allt inte så mörkt ut för Sörmland. -Trots att det är dramatiska siffror även för Sörmland så ligger vi väldigt bra till i jämförelse med andra län.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".