Försämringar i busstrafik drabbar landsbygden

Senast första maj ska kommunerna i Sörmland säga hur de vill att försämringarna av busstrafiken i länet ska slå. Länstrafiken ska dra ner på verksamheten med åtta procent, och har kommit med förslag som slår mest mot landsortstrafiken. På Fogdölandet utanför Strängnäs är det den sista fredagsbussen och helgtrafiken som drabbas.
På Fogdölandet är det beställningsbussen vid midnatt på fredagarna och två av fem helgturer mellan Strängnäs och Björsund som försvinner, om förslaget blir verklighet. Ännu hårdare drabbas Härad, Mariefred och Åker. Strängnäs står för drygt två miljoner av den busstrafik för 18 miljoner som ska bort från länets väger i höst. -Barnen får svårare att ta sig till och från olika aktiviteter, säger åttabarnspappa Tom Linde på Fogdön, och så är vi helt beroende av bussarna till och från skolan. -Vi vill ju ha en levande landsbygd. Vi behöver skola, lanthandel och kollektivtrafiken, säger Birgitta Wallgren, centerpartist och kommundelsrådets ordförande i Vårfruberga-Fogdö utanför Strängnäs. Hon menar att det blir svårare att få folk att flytta dit om förslaget går igenom.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".