Eskilstuna

Många tomma butiker i galleriorna

Många butiker i galleriorna i Eskilstuna centrum står tomma. En efter en slår igen och på flera håll dröjer det innan nya öppnar upp. Flera butiksägare säger att de slår igen för att hyrorna har höjts så mycket.

En butiksägare, som vill vara anonym, menar att galleriägarna tar ut så höga hyror att många företagare, som inte tillhör de stora rikstäckande kedjorna, inte har råd att vara kvar.

Dessutom har galleriorna i centrum utökat sina öppettider på vardagskvällar och har numer öppet både lördagar och söndagar. För den enmansföretagare som vi pratar med innebär det arbete sju dagar i veckan året om. Hans butik får inte vara stängd när gallerian är öppen. I år har han sju dagar ledigt tillsammans med sina små barn och fru. Med sådana arbetsvillkor tycker han inte att det är konstigt att lokalerna runt omkring stirrar tomma.

I en annan galleria rear man ut för att stänga ner. Ägaren säger att han beslöt att lägga ner sin butik när verksamheten mitt emot stängde ner. Genomströmningen av besökare har stannat av i takt med att lokalerna runt omkring blivit tomma och utan draghjälp från andra butiker var det lönlöst att fortsätta, säger han.

På Cityhuset håller en inredningsbutik på att flytta till nya lokaler.

– Vi har just gått igenom en hyresförhandling med en hyreshöjning på 37 procent, säger Sara Siljebråt, som är anställd där. Hade vi inte hittat en fristående lokal lite längre bort så hade vi förmodligen lagt ner det här.

Ägarna till de olika galleriorna i centrum har inte gått att nå. Men Ulf Söderström på Atrium Ljungberg, som driver Cityhuset, svarar och säger att deras lokaler inte är tomma. Det bara ser så ut. I själva verket håller de på att bygga om för att satsa på mode. I mitten på november ska satsningen vara klar.

Ulf Söderström säger att de som har verksamhet på gallerior får mycket för sina hyresinbetalningar, som gemensam marknadsföring, godsintag, avfallsanläggningar och bevakning.

Harriet Lagebo, vd på Svensk Handel i Mälardalen, säger att fler hyreshöjningar är på gång, och hon är oroad över utvecklingen.

- Den lille enskilde företagaren som inte tillhör någon kedja är den som har svårast att hålla huvudet ovanför vattnet.

Vad gör ni från Svensk Handels sida för att stötta dem?

- Vi kan inte göra så mycket i relation till fastighetsägaren. Men du har ju alltid möjlighet att som hyresgäst gå till hyresnämnden för att försöka få din hyra reglerad.

drabbas värst av hyreshöjningarna är småföretagare:

Johanna Iggsten
johanna.iggsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista