Polisen kritisk till civilspanare i butikerna

Polisen i Sörmland riktar kritik mot butiker som hyr in vaktbolag för att bedriva civilspaning mot snattare i sina butiker. - Spaning ska polisen sköta, säger Mats Larsson, chef för utredningsenheten på polisen i Eskilstuna. - Vi kan inte bara se på när de bär ut varor, säger Lennart Eriksson, butikschefen på Coop forum i Eskilstuna.
De civilklädda väktarna ska inte ta snattarna i första läget. Tanken är att de ska följa efter snattarna för att se om de stulna varorna säljs vidare. - Butikskontrollanternas möjligheter att gripa någon är genom att gripa någon på bar gärning eller flyende fot, inte att avstå och sedan bedriva spaning. Det får bara polisen göra, säger Mats Larsson, chef för utredningsenheten på polisen i Eskilstuna. "Vi kan inte bara se på" Lennart Eriksson är chef på Coop Forum i Eskilstuna: - Vi måste få stopp på stölderna och de som köper det som har snattats. Vi kan inte bara stå och titta på när personer bär ut grejer från butiken. Om polisen skulle göra detta åt oss skulle vi vara tacksamma, men de har inga möjligheter eller är intresserade.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".