SÖRMLAND

Delade meningar om hepatit C-upplysning

Landstinget Sörmland satsar på annonskampanjer för att hitta patienter som smittats av hepatit C, trots att det strider mot Socialstyrelsens rekommendationer. Men Monica Ahlbom, själv smittad av hepatit C genom en operation, tycker att landstinget gör rätt.

– Jag tycker att de skulle ha gått ut redan i mitten av nittiotalet med annonser i tidningen, säger Monica Ahlbom.

Socialstyrelsen anser inte att annonskampanjer är lämpliga, eftersom de kan skapa oro, utan rekommenderar istället att sjukvården söker upp särskilda riskgrupper.

Hepatit C är en virussjukdom som angriper levern och som på sikt kan ge levercancer. 680 sörmlänningar har testats för hepatit C efter landstingets efterlysning i februari i år och av dem var det tre som bar på smittan.

Bakgrunden till att landstinget gick ut med efterlysningen är att personer som fått en blodtransfusion mellan åren 1965 och 1991 kan ha fått smittat blod. Under den perioden testade inte sjukvården om blodet var smittat med hepatit C. Monica Ahlbom är en av dem som smittades just vid en operation:

– Jag frågade sjukskösterskan, ni ger väl mig inte HIV nu? Oh, nej då, sa hon. Och så fick jag hepatit C istället.

Först 18 år senare fick Monica Ahlbom veta att hon hade hepatit C.

– De hade kunnat vara lite kvickare, säger hon.

Johanna Iggsten
johanna.iggsten@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista