Brist på vårdplatser för äldre

Landstinget Sörmland följer inte den så kallade ädel-överenskommelsen om att inrätta särskilda vårdplatser för äldre med akuta sjukdomstillstånd. Just nu saknas 62 sådana platser på Nyköpings lasarett. Även på Mälarsjukhuset i Eskilstuna och Kullbergska sjukhuset i Katrineholm saknas många vårdplatser.
Äldre- och handikappnämnden i Nyköping anser att bristen på vårdplatser för de äldre är ohållbar och vill att Landstinget inbjuder till överläggningar i frågan. Konsekvensen av brist på vårdplatser blir bland annat att många äldre patienter blir utskrivna i förtid och därför snart hamnar på sjukhus igen, eftersom de inte är färdigbehandlade, enligt politikerna i nämnden. Även kristdemokraterna i Landstinget anser att det är dags att Landstinget uppfyller sin del av överenskommelsen. Äldre- och handikappnämnden kräver att man inrättar 36 korttidsplatser, alternativt måste ädel-överenskommelsen omförhandlas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".