SÖRMLAND

Studsvik vill tona ner risker

Kärnteknikföretaget Studsvik nuclear vill tona ner riskerna på företaget och vill därför att Strålsäkerhetsmyndigheten, tidigare Statens strålskyddsinstitut, ändrar säkerhetsklassificeringen till en lägre nivå. Men det går inte myndigheten med på.

Studsvik har ansökt om att få klassificeras enligt en lägre säkerhetsnivå, kallad hotkategori tre, istället för som idag, den högre hotkategorin, nämligen två. Anledningen är att Studsvik har planer på att lagra en ny sorts kärnbränsle.

Men Statens strålskyddsinstitut anser inte att det finns skäl för att ändra klassificeringen, även om sannolikheten för en olycka är liten och att det finns administrativa rutiner för att förhindra en olycka, som Studsvik för fram som argument.

Statens strålskyddsinstitut, SSI, kräver samtidigt att Studsvik och kärnavfallsbolaget Svafo ska redovisa hur anläggningen lever upp kraven på den beredskap som gäller vissa kärntekniska anläggningar. Enligt Strålskyddsinsitutet har Studsvik och Svafo under den tid de varit undantagna från vissa krav inte gjort något för att kunna leva upp till dem.

Strålsäkerhetsmyndigheten heter från 1 juli det som tidigare var Statens strålskyddsinstitut.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista