KATRINEHOLM

Akut bostadsbrist

I början av 2000-talet stod många lägenheter tomma i Katrineholm. Men så är det inte idag och det beror till stor del på att många flyktingar sökt sig till kommunen. Många är barnfamiljer och i stort behov av stora lägenheter. Men några sådana finns inte att få tag på idag.

Drygt 20 familjer väntar idag på större lägenheter i Katrineholm. Många av dom tvingas bo mycket trångt under tiden dom väntar. En barnfamilj kan i värsta fall få dela på en etta, i väntan på att en större lägenhet ska bli ledig. Så såg det inte ut för några år sen. För några år sedan fanns det drygt 200 tomma lägenheter.

– Idag kommer många till oss och förväntar att vi ska kunna hjälpa till, men ni tvingas vi göra många besvikna, säger Kurt Andersson som jobbar på det kommunala bostadsbolaget KFAB.

Situationen har förvärrats ytterligare på grund av att det kommunala bostadsbolaget måste renovera ett 30-tal av sina lägenheter. Nu finns bara ett fåtal mindre lägenheter lediga.

– Om fler flyktingar söker sig till Katrineholm nu så kommer bostadssituationen att bli ohållbar, säger Jan Berthelsen, enhetschef på introduktionsenheten på Katrineholms kommun.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Monica Johansson håller med om att bostadssituationen i Katrineholm just nu är svår.

– Läget idag är bekymmersamt och det är viktigt att vi försöker få igång nya byggnationer, säger Monica Johansson

Just nu byggs bland annat ett 100-tal nya hyresrätter i Katrineholm. Av dom väntas ett 40-tal bli klara om ett år. Då tror Monica Johansson att situationen kommer att bli bättre. Men när det gäller stora lägenheter åt barnfamiljer, så har man inte planerat att bygga några nya.

– Det håller inte på att byggas på just nu, men det måste vi ju också titta på hur man kanske kan omvandla de bostäder som redan finns.

Men Monica Johansson tycker också att både staten och andra kommuner i landet borde ta ett större ansvar när det gäller flyktingarnas bostadssituation

Katarina Larsson
katarina.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista