VINGÅKER

Permanentboenden blir till sommarhus

Allt fler permanentboenden i Vingåker köps av folk som inte är från länet för att användas som fritidshus. Mäklare som Sveriges Radio Sörmland pratat med vittnar om att det här blir allt vanligare. I takt med att de som bor i Vingåker bara blir färre märker Högsjöborna av att allt fler hus står tomma under vinterhalvåret.

– Det är jättetråkigt. Jag tror inte de som bor i Högsjö vill ha det såhär, säger Torleif Turesson som är mäklare i Vingåker.

Torleif Turesson har jobbat som mäklare i 20 år. Han kan se en tydlig förändring kring efterfrågan på fritidshus. Torpet med utedass som förr var pittoreskt och idylliskt är det idag ingen som vill ha. Istället köper allt fler hus med permanentstandard. I Högsjö får man ett sådant hus för mellan 300 och 400 000 tusen kronor. Allt fler lockas utav just det här. Närheten till allt som det innefattar att ha sommarstugan inne i ett samhälle.

Men det som vissa ser som plus, ett sommarställe nära affär och välskött badplats kan vara ett orosmoment för de bofasta. För även om de högsjöbor vi pratat med ser många positiva effekter av att det kommer in folk utifrån så funderas det en del på Högsjös framtid.

Någon exakt siffra hur många permanenthus som köps och används som fritidsboende finns inte. Vissa bor i husen helger och veckodagar även på vintern, men är mantalsskrivna på annan ort.

Enligt flera mäklare som Sveriges Radio Sörmland varit i kontakt med blir det dock allt vanligare att permantenhus används som fritidsboende. Torleif Turesson uppskattar att det rör sig om ett permanenthus på tio i Vingåkers kommun som köps för att användas som fritidshus idag.

Kommunalrådet i Vingåker Camilla Anglemark säger att hon kan förstå Högsjöbornas oro över att mataffärer och andra faciliteter försvinner när allt färre bor där permanent, men hon påpekar samtidigt att det är marknaden som styr.

– Och har man köpt ett sommarboende tror jag chansen är stor att man sedan bosätter sig här, säger hon.

Enligt mäklaren Torleif Turesson har kommuninvånare som är med och bjuder på villor inte råd att gå lika högt som dem som har löner och inkomster i Stockholm. Camilla Anglemark:

– Det kan jag tycka är synd, men samtidigt har vi ett ganska stort utbud av villor till försäljning. 

Lisa Wadin
lisa.wadin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista