Sörmland

Fler anmälningar om sexualbrott

Anmälningarna om sexualbrott ökar i länet, men få fall går vidare till åtal. Under förra året anmäldes 441 sexualbrott i Sörmland och bara 34 ledde till fällande dom. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Advokaten Kerstin Henriksson märker av att allt fler anmäler sexualbrott och att de ofta inte leder vidare till åtal.

Hon tycker det är svårt att förklara för sina klienter när deras fall läggs ner av åklagaren i brist på bevisning.
Svårigheten med att bevisa att ett sexuellt övergrepp ägt rum är att det i regel inte finns några vittnen till händelsen, ord står ofta mot ord och åklagaren vill ha stödbevisning som läkarintyg eller någon anhörig som offret berättat för kort efter händelsen.

Ulf Stålhane är chefsåklagare i Eskilstuna och hans råd till dem som råkar ut för sexualbrott är att de ska anmäla så fort som möjligt och tacka ja till ett målsägandebiträde.

– En snabb anmälan ger polisen möjlighet att säkra bevis, säger Ulf Stålhane till Sveriges Radio Sörmland. Han berättar också att en del inte orkar fullfölja processen och hoppar av vilket gör det omöjligt att fortsätta utredningen.

Rättssystemet har också kritiserats för att man i våldtäktsmål fokuserar på offret genom att ställa frågor bland annat kring kvinnans sexualvanor och klädsel, en kritik som advokat Kerstin Henriksson stämmer in i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista