ESKILSTUNA

Rötmånaden är här

På tisdagen började den enligt tradition så kallade rötmånaden. En period då mat lättare ruttnar i värmen.
– Trots att det finns kyl och frys idag är det viktigt att hantera maten varsamt, säger Frida Ramfelt, livsmedelsinspektör i Eskilstuna kommun.

Enligt Frida Ramfelt är det lika viktigt att hålla kylkedjan när det gäller mathantering året om. Men under sommaren är det förstås extra viktigt. Extra känsliga varor är köttfärs och majonäsbaserade produkter.

– Det är inte alltid man ser eller kan lukta sig till det. Bakterier kan växa till sig utan att det syns, påpekar Frida Ramfelt.

Att man enligt tradition ska vara extra försiktig under rötmånaden, lever kvar hos många. Bland annat hos Kerstin Söderström från Eskilstuna.

– Man får ju vara försiktig, speciellt med köttfärs och alla röror. Och så byta disktrasor ofta, konstaterar Kersint Söderström.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgård@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista