ESKILSTUNA

Lång väntan för unga brottsmisstänkta

Utredningar om unga brottsmisstänkta tar allt längre tid. Längst tid i hela landet tar det i Eskilstuna. Trots att lagen kräver att polis och åklagare ska vara extra snabba med att utreda brott där den misstänkta är under 18 år har handläggningstiden för den typen av fall överlag ökat kraftigt de senaste åren.

Flera av de 34 åklagarkamrarna klarade inte under förra året att hålla sig till den tid som lagen anger och de lokala skillnaderna är stora. Medan det i genomsnitt tar 78 dagar för åklagare i Eskilstuna att utreda misstankar mot unga, går det på 16 dagar i Uddevalla.

Justitieombudsmannen har flera gånger kritiserat polis och åklagare just för de långa handläggningstiderna.

– Problemen kulminerade under 2007 med längre tjänstledigheter och frånvaro vilket gör att vi inte orkar med de genomströmningstider som gäller, säger chefsåklagare Ulf Stålhane.

Problemet är dock på väg att lösas, enligt Ulf Stålhane. Man har nu satt två åklagare på att uteslutande jobba med ungdomsärenden, något som gör arbetet effektivare.

– Jag är förhoppningsfull. Men 2007 var inget bra år för oss, säger Ulf Stålhane.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista