SÖRMLAND

Fortsatt höga livsmedelspriser

De sörmländska bönderna börjar göra sig redo för att skörda årets spannmål. I Sörmland ser skörden ut att bli ganska tunn i år. Men i resten av Europa tror bönderna på riktigt bra skördar.

– Eftersom efterfrågan på spannmål ökar så pass mycket i till exempel Kina och Indien, kan man ändå inte vara säker på att ökad produktion leder till billigare mat i affären, säger Håkan Hammarbäck,  färskvaruchef på Ica Kvantum Ekängen.

Håkan Hammarbäck förklarar att även om de lokala bönderna inte får till ett lika bra år som i fjol, så spelar det inte så stor roll för den som handlar i affären. Faktum är att inte ens den totala svenska skörden har särskilt stor inverkan på hur mycket ett kilo mjöl kostar.

Trots att det totalt sett i Europa blir en väldigt bra skörd och själva spannmålet blir billigare, så fortsätter priserna uppåt på slutprodukten. Anledningen är att fler slåss om att få köpa spannmåle.

– Förutom ökad konsumtion i Asien så ökar nu också produktionen av etanol, berättar Mikael Jeppson, chef för Spannmålsdivisionen på Lantmännen.

400 procent mer av spannmålet går till tillverkning av etanolbränsle, som i sin tur gör att det inte blir lika mycket havre kvar till att göra mat av.

– Som konsument kan man faktiskt påverka priset själv, genom att äta upp det man köpt, menar Håkan Hammarbäck på Ica Ekängen.

Tomas Jordan
tomas.jordan@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista