KATRINEHOLM

Föräldrar vägrar förskoleflytt

Sexåringarna i Flodafors utanför Katrineholm har blivit tilldelade förskoleplatser i Sköldinge till hösten. Det eftersom Flodafors skola lades ned för en dryg månad sen. Men en flytt till Sköldinge, cirka en mil bort, vägrar föräldrarna acceptera.

Istället vill man att barnen ska gå kvar på dagis i Flodafors eller i värsta fall undervisas hemma, berättar Torbjörn Jonsson pappa till 6-årige Isak i Flodafors.

– När jag fick hör att fritids hade 25 platser till ett sjuttiotal inskrivna, då kände jag att en sådan förvaring kan vi vara utan, säger Torbjörn Jonsson.

Men på Katrineholm Kommuns bildningsförvaltning håller man inte med om att det skulle vara trångt i Sköldinge.

– Jag förstår inte var man har fått de siffrorna ifrån, som jag ser det finns det plats, säger Ingrid Nandrup, chef för förvaltningen i kommunen.

Även om sexårsverksamheten är frivillig tror Ingrid Nandrup att barnen missar en hel del om de inte går i den förskoleklass som är till för att förbereda dem inför skolan.

Tony Cameron är ordförande i föräldraföreningen i Flodafors som också planerar att driva skolan vidare som en friskola. Men det kan bli av tidigast nästa höst. Därför tycker Tony Cameron att det är bra att hålla ihop 6-åringarna innan de får börja ettan i den planerade friskolan inför 2009.

Tomas Jordan
tomas.jordan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista