SÖRMLAND

Giftiga alger närmar sig kusten

De blågröna giftiga algerna har börjat växa till sig ordentligt i värmen och närmar sig Sörmlandskusten.

Enligt Gunnar Aneer på Informationscentralen för egentliga Östersjön så kan de komma in till kusten med hjälp av vinden under de närmaste dagarna.

Det man ska tänka på enligt honom är att inte bada när det är tjockt med alger.


– Förutsättningarna är väldigt ”goda” för att algerna kommer att öka i nästa vecka. De svaga nordostliga vindarna gör att de förmodligen inte kommer att nå det svenska fastlandet ännu. Däremot finns det risk för att ansamlingar snart driver i land runt Öland och Gotland, säger Gunnar Anneer.

I en rapport publicerad på torsdagen konstaterar han att svaga ytansamlingar av cyanobakterier, så kallade blågröna giftalger, har siktats från norra Öland upp mot Bråviken samt runt Gotland. Svagare ansamlingar har även noterats i Ålands hav, Skärgårdshavet och i östra Finska viken.

Algblomningar kan vara mycket lokala, även om en vik är drabbad kan en intilliggande vara fri från blomningar. Läsidan av öar är sällan drabbade.

Människor och djur ska undvika att både bada och dricka av vattnet som kan medföra klåda, magsjuka och muskelkramper. Djur kan till och med dö om de dricker av vattnet, enligt Anneer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista