SÖRMLAND

Arbetslösa drabbas av nya a-kasseregler

Andelen deltidsarbetslösa minskar i länet. I juni i år var runt 3 800 personer i länet deltidsarbetslösa eller timanställda. Det är omkring 900 färre än samma period förra året. Orsakerna kan vara många, nya a-kasseregler en av dem.

I april i år förändrades förutsättningarna att få a-kassa för den som är deltidsarbetslös eller timanställd. Tidigare hade deltidsarbetslösa samma förutsättningar till a-kassa som de som är helt arbetslösa. Men nu är tiden begränsad.

Idag kan deltidsarbetslösa få ersättning den tid de inte jobbar i som mest 75 dagar. Därefter finns det två alternativ. Det ena är att skaffa sig ett heltidsjobb. Det andra alternativet är enligt Borislava Vidakovic, handläggare på arbetsförmedlingen, att säga upp sig. Annars betalas ersättning ut endast de veckor då man är helt arbetslös.

Att statistiken skulle ha ett direkt samband med de nya reglerna tror Leif Nylund, tillförordnad chef på Arbetsförmedlingen i Eskilstuna, är för tidigt att säga. Enligt Leif Nylund är syftet med de nya reglerna att sätta press på arbetsgivarna att förbättra situationen för deltidsanställda. Men till en början är det de anställda som drabbas då du inte längre har samma möjlighet att stämpla upp då du inte jobbar.

Enligt Borislava Vidakovic är det för tidigt än att se de direkta konsekvenserna av de nya reglerna. Effekterna väntar sig arbetsförmedlingen kommer till hösten. Då kommer även personal på arbetsförmedlingen att få utbildning i hur man ska hantera de konsekvenser som kan uppkomma.

Ingvar Häggkvist, handläggare för deltidsarbetslösa på Arbetsförmedlingen upplever dock på informationsmöten att få känner till de nya reglerna.

För de som är ensamstående och har barn under 18 år finns möjligheten att efter dessa 75 ersättningsdagar hamna inom jobb- och utvecklingsgrantin, tidigare aktivitetsgarantin.

– I det långa perspektivet hoppas vi att detta får arbetsgivaren att se om sin arbetstid, säger Leif Nylund, tillförordnad chef på Arbetsförmedlingen i Eskilstuna.

– I framtiden kan det annars bli som i många andra länder att man får ha flera olika jobb. Det kan ju bli rätt så stökigt, säger Leif Nylund.

Lisa Wadin
lisa.wadin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista