Oxelösund

Svårt för kyrkan att renovera

Många av kyrkorna i Sörmland är i behov av stora renoveringar, men statens renoveringsbidrag räcker inte till och församlingarna själva har i många fall svårt att få sin egen verksamhet att gå runt.

Stjärnholms kyrka utanför Oxelösund var stängd i flera år för att församlingen saknade pengar, men har nu öppnat igen efter en större renovering.  

Det luktar nytt och fräscht i kyrkan i Stjärnholm. Innan kyrkan rustades upp låg den i malpåse i flera år för att det saknades pengar till en renovering. Församlingen har betalat runt en miljon kronor och resterande summa, drygt tre och en halv miljon, har församlingen fått i bidrag från staten.  

Strängnäs stift har fått 25 miljoner i bidrag till renoveringar i år, ungefär två tredjedelar av dom har gått till kyrkorna i Sörmland men församlingarna har behov av betydligt mer.

Inför nästa år har församlingarna i Strängnäs stift sökt bidrag för över 70 miljoner kronor men av dom har man bara beviljats hälften. Men det var inte alls självklart att kyrkan i Stjärnholm skulle rustas upp och öppna igen.

Katarina Larsson
katarina.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista