Sörmland

Kyrkoavgiften räcker inte till

Varje år väljer drygt 2000 sörmlänningar att gå ur Svenska kyrkan och det slår hårt mot många församlingars ekonomi och kan på sikt leda till att kyrkor tvingas att stänga.

Sen kyrkan skiljdes från staten år 2000 har nära 17 000 sörmlänningar aktivt valt att lämna kyrkan och det oroar Gunnel Mellqvist, som är ordförande för kyrkonämnden i Nyköping och vice ordförande i Strängnäs stift. 

Församlingarna är direkt beroende av medlemmarnas kyrkoavgifter, det som förut kallades kyrkoskatten, eftersom deras utgifter i första hand ska täckas av avgifterna.

När medlemsantalet sjunker så kan många församlingar tvingas att skära ner på sin verksamhet och då främst antalet anställda som utgör den största posten i budgeten. 

Yvonne Björkborg Kvist, kyrkoherde i Oxelösund, tror att kyrkan måste planera om sin verksamhet i framtiden för att anpassa sig till medlemsraset.

– Inom Svenska kyrkan generellt säger de att vi måste satsa mer på frivillig verksamhet, det kan ju vara lösningen, säger Yvonne Björkborg Kvist, kyrkoherde i Oxelösund.

Katarina Larsson
katarina.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista