ESKILSTUNA

Trafikljus ur funktion i en månad

Vid en av de större fyrvägskorsningarna i Eskilstuna, intill Djurgården, så har trafikljusen inte fungerat i omkring en månad och när trafiken där är tät har det rått osäkerhet hos många av bilisterna.

Vid lunchtid på måndagen sattes trafikljusen igång igen, men det är enligt Lennart Roos, förvaltningsansvarig på vägverket Region Mälardalen, ett problem att det tar så lång tid att åtgärda programfelen i en del trafikljus.

Enligt Vägverket är ett av problemen att det är få företag som gör sådan här programmering. Och det tar längre tid att få reservdelar när utrustningen har några år på nacken.

Men att byta ut styrutrustningen kostar en halv miljon och vägverket räknar med att kunna använda utrustningen i minst 10 år. I det här fallet var det åskan tillsammans med fukt som gjorde att trafikljusen slutade fungera och det är inte helt ovanligt. I region en där Sörmland ingår sker omkring 15 åsknedslag som gör att trafikljusen slutar fungera.

Lennart Roos hoppas att man ska hitta lösningar för att det inte ska behöva ta en månad att laga trafikljusen framöver. Men uppmanar också bilisterna att se över vad det är för regler som gäller, när trafikljusen inte är igång.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se

Lisa Wadin
lisa.wadin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista